zondag 18 november 2018
Volg Radio Centraal
  • Facebook: radiocentraal
  • Twitter: radiocentraal
  • YouTube: centraalbab
Radio Centraal Weer
Actuele weersituatie in Bergambacht
Op 18-11-18 22:43

Temperatuur: 3.2 °C
Windsnelheid: 2.2 m/s
Windrichting: ENE
Neerslag vandaag: 0.0 mm

Uitgebreid weeroverzicht

Week 07 - Bolland & Bolland

Bolland & Bolland

ROB BOLLAND (17-4-55) zang/gitaar
FERDI BOLLAND (5-8-56) zang/gitaar

bollandbollandVeelzijdig Haags tweetal, bestaande uit de gebroeders Rob en Ferdi Bolland.  Ze worden geboren in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, wonen enige tijd in West-Duitsland en vestigen zich in 1969 in Den Haag. Met hun broer Ton vormen zij het bandje The Swingkiekers, waarmee zij lokale bekendheid genieten. Daarna beginnen Rob en Ferdi onder de naam Bolland & Bolland een duo. Als zodanig maken ze in 1972 hun platendebuut met de single ‘Summer Of '71’. De doorbraak volgt na een optreden in het tv-programma Voor De Vuist Weg van Willem Duys. Het gaat om een zelfgeschreven, vederlicht, folk-achtig liecije; de stijl doet sterk denken aan die van een ander succesvol duo, Greenfield & Cook. Na het succes van ‘Summer Of '71’ scoort het tweetal nog datzelfde jaar zijn grootste hit in ons land met ‘Wait For The Sun’.

De singles die in de daaropvolgende jaren verschijnen halen met moeite de hitparade of floppen hele-maal. Stijlveranderingen worden regelmatig doorgevoerd, maar de broers zijn misschien wel te voorzichtig, zij het dat ze in 1974 hun grootste hit scoren met ‘Mexico, I Can’t Say Goodbye’. Rob en Ferdi gaan zich steeds meer toeleggen op het componeren voor andere artiesten en nemen in de studio vaak ook de productie voor hun rekening. In 1979 tekenen zij met Gerard Cox voor het liedje ‘Colorado’, waarmee Xandra afgevaardigd wordt naar het Eurovisie Songfestival. Hun 'uitzendwerk' levert de broers meer succes op dan hun eigen platen. ‘You're In The Army Now’ is van die situatie een goed voorbeeld. De originele versie van Bolland haalt een tipnotering, maar vijf jaar later scoort Status Quo met hetzelfde nummer een monsterhit in Europa.  Rob en Ferdi zijn dan werkelijk 'hot' in de internationale platenwereld, want het jaar daarvoor - '85 - resulteert de samenwerking met de Oostenrijkse zanger Falco in het door hen geschreven en geproduceerde ‘Rock Me Amadeus’, dat op de eerste plaats van zowel de Amerikaanse als Engelse hitparade belandt. Een Nederlandse Top 3-notering volgt pas een jaar later, nadat de Radio 3-discjockeys zijn wakker geschud door de volgende single van het tijdelijk samenwerkende trio, de nummer 1-hit ‘Jeanny’.

In 1988 heeft Samantha Fox een Europese hit met de Bolland & Bolland-compositie ‘Love House’. Het kan niet uitblijven: het jaar daarop ontvangen Rob en Ferdi voor de vierde keer de Conamus Exportprijs, een record in de Nederlandse muziekwereld.  Op de valreep van 1989 wordt eindelijk weer eens een eigen single van het inmiddels weer gewoon Bolland & Bolland geheten duo uitgebracht, geënt op de politieke ontwikkelingen in Oost-Duitsland: de hit ‘The Wall Came Tumbling Down’. Sinds 2003  opereren Rob en Ferdi steeds meer los van elkaar, waarbij eerstgenoemde ook naar buiten treedt als kunstschilder. In 2008 kondigt het duo aan opnieuw met elkaar te gaan samenwerken.